Θέμα του συνεδρίου "Κλινική του Βλέμματος". Το συνέδριο θα γίνει στο Δουβλίνο, 11-12 Μαΐου 2024.
Ακούμε την ενικότητα κάθε υποκειμένου,
ανταποκρινόμαστε θεραπευτικά στις ανάγκες κάθε ασθενή
Ακούμε την ενικότητα κάθε υποκειμένου,
ανταποκρινόμαστε θεραπευτικά στις ανάγκες κάθε ασθενή
Καλώς ήρθατε στο blog του ψυχιάτρου-ψυχοθεραπευτή Γεώργιου Μητρόπουλου
Θέμα του συνεδρίου "Κλινική του Βλέμματος". Το συνέδριο θα γίνει στο Δουβλίνο, 11-12 Μαΐου 2024.
Η ψυχανάλυση αντιμετωπίζει το άτομο ως επινοητικό υποκείμενο με σταθεροποιητικά και αυτοθεραπευτικά αποθέματα. Η αναλυτική θεραπεία στοχεύει στην κινητοποίηση αυτού ακριβώς του δυναμικού.
Διαβάστε το κείμενό μας που δημοσιεύεται στα αγγλικά και γαλλικά στο blog του προσεχούς συνεδρίου PIPOL 11 «Κλινική και κριτική της πατριαρχίας»
Διαβάστε το κείμενό μας που δημοσιεύεται στο blog του προσεχούς συνεδρίου της NLS
Κείμενο που παρουσιάστηκε ως αναρτημένη ανακοίνωση (πόστερ) στο 20th WPA World Congress of Psychiatry (virtual) που διεξάχθηκε στις 10-13 Μαρτίου 2021.
«Δίνουμε μεγάλη αξία στο να ακούμε. Ωστόσο, στην ψυχανάλυση, το θέμα δεν είναι μόνο ότι ακούμε, αλλά ότι η ερμηνεία επιτρέπει στο υποκείμενο να αντιληφθεί ότι έχει πει κάτι άλλο από αυτό που ήθελε ή που νόμισε ότι είπε … Στη σύγχρονη κοινωνία, η μεγάλη σημασία που αποδίδεται στο να ακούμε μερικές φορές χάνεται σε ένα ιδεολογικό αδιέξοδο που της στερεί κάθε δυνατότητα ερμηνείας ...».
Μεταφράζουμε ένα σύντομο αλλά μεστό απόσπασμα από το κείμενο La Troisième του Jacques Lacan με θέμα το άγχος, το σώμα και τον πολιτισμό.
Το άγχος και οι σωματικές του εκδηλώσεις, τις οποίες όλο και πιο συχνά αποκαλούμε "κρίσεις πανικού", ήταν το θέμα της εισήγησής μας στο 11ο & 9ο Πανελλήνιο Διεπιστημονικό Συνέδριο που διεξήχθη στις 1-3 Σεπτεμβρίου 2022 στο Πόρτο Χέλι. Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της εισήγησης εδώ.
Μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε σε μικρές συνέχειες ένα σημαντικό και πολύ προσιτό κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή Ζακ-Αλέν Μιλέρ με θέμα την σχέση της ψυχανάλυσης με τον πολιτισμό
ΜΕΡΟΣ ΙΙ: ΔΙΑΣΤΡΟΦΗ
Περιμένουμε με χαρά το Συνέδριο της Νέας Λακανικής Σχολής Ψυχανάλυσης που θα διεξαχθεί στη Λωζάννη στις 2 και 3 Ιουλίου 2022.
Μεταφράζουμε και δημοσιεύουμε σε μικρές συνέχειες ένα σημαντικό και πολύ προσιτό κείμενο του Γάλλου ψυχαναλυτή Ζακ-Αλέν Μιλέρ με θέμα την σχέση της ψυχανάλυσης με τον πολιτισμό
ΜΕΡΟΣ Ι: ΑΕΝΑΗ ΚΙΝΗΣΗ
Η ψυχανάλυση είναι η παλαιότερη και καλύτερα μελετημένη θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών. Έχει συσσωρευμένη κλινική εμπειρία δεκατριών δεκαετιών από τότε που ο Σίγκμουντ Φρόιντ την εφάρμοσε με επιτυχία σε νέες γυναίκες που έπασχαν από υστερική νεύρωση.
Η ψυχανάλυση είναι μία θεραπευτική πρακτική που αποβλέπει στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχικών προβλημάτων. Διαφέρει ριζικά από τη θεραπευτική προσέγγιση της ψυχιατρικής, αν και μπορεί να συνδυαστεί με αυτήν. Η ψυχανάλυση απαιτεί χρόνο, συνέπεια και θέληση από την πλευρά του ασθενή, και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον ίδιο.
Η κατάθλιψη είναι μια οδυνηρή ψυχική κατάσταση που εμφανίζεται συχνά σε άτομα και των δύο φύλων, και όλων των ηλικιών. Είναι σημαντικό να πούμε εξ αρχής ότι η κατάθλιψη μπορεί να θεραπευτεί, και μάλιστα ότι σήμερα η ψυχιατρική έχει στη διάθεσή της πολλές και ποικίλες αποτελεσματικές θεραπευτικές λύσεις, έτσι ώστε η θεραπεία εξατομικεύεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ασθενή που πάσχει από κατάθλιψη.
Ομιλίες σε συνέδρια
Συνέδριο "Review in Psychiatry 2022: Conspiracy theories and health behaviors", Θεσσαλονίκη, 4-5 Μαρτίου 2022
Τίτλος ομιλίας: "Θεωρίες συνωμοσίας και ο Άλλος που δεν υπάρχει". Θέμα: η σύγχρονη δυσπιστία προς τον επιστημονικό λόγο και η σύνδεση του φαινομένου με αυτό που ο Λακάν ονόμασε "ανυπαρξία του μεγάλου Άλλου"
2nd International Congress on Evidence Based Mental Health, Καβάλα, 28 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2018
Τίτλος ομιλίας: "DSM-ICD diagnosis and the challenge of precision medicine" (στα αγγλικά). Θέμα: η σύγχρονη ψυχιατρική διάγνωση και ταξινόμηση στην εποχή των big data και της personalized ιατρικής